Bouwen aan een duurzame toekomst

Hoe werken zonnepanelen, welke bouwmaterialen kun je toepassen, hoe maak je een huis of gebouw energiezuinig en wat doet dubbelglas precies? Door praktijksituaties na te bootsen, wordt er gelijk veel duidelijk. Dat gebeurt in het Bekiekcentrum in Borculo. Het innovatieve democentrum werd vorige week onder grote belangstelling officieel geopend. Techniek en duurzaamheid gaan er hand in hand.

Bekiekcentrum

Het Bekiekcentrum is een uniek initiatief van Bouwmensen Gelderland Oost, Technieklokaal Berkelstreek en stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV). Deze partijen staken hun nek uit en creerden het verwonder/ontdeklokaal dat nooit afkomt. “Het pand wordt voortdurend vernieuwd”, vertelde Jan Gersen één van de drijvende krachten achter het Bekiekcentrum. “Dat moet ook wel. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Anders loop je steeds achter de feiten aan. Hier wordt gezorgd voor de voldoende technische vakmensen van morgen.” Het democentrum is bedoeld voor leerlingen van het Technieklokaal die zo op een boeiende manier kennismaken met techniek. Maar ook de toekomstige werknemers, leerlingen van bouw- en installatiesector kunnen er ervaring opdoen. Daarnaast volgen volwassen vakmensen er bijscholing. Op die manier worden er meerdere doelgroepen bediend. “Je kunt het zien als een kennis- en trainingscentrum”, legt Jan Gersen uit. “Met het Bekiekcentrum investeren we in de toekomst. Er zijn de komende jaren veel vakmensen nodig. Medewerkers die op de hoogte zijn van de nieuwste technieken en producten. Daar heeft het bedrijfsleven grote behoefte aan. En daar spelen we op in.”

Het Bekiekcentrum wordt nu al het leukste democentrum van Nederland genoemd. Je vindt er de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van energiezuinig en duurzaam bouwen en verbouwen. Het pand bestaat bijvoorbeeld uit zestien uitneembare gevelpanelen. Deze constructie biedt steeds wisselende trainingsmogelijkheden. Ook binnen is het niet af. Je kunt precies zien hoe leidingen lopen, zodat inzichtelijk is hoe bepaalde technische oplossingen werken. Basisschoolleerlingen leren er ontdekken en verwonderen. Het om leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen in de gemeenten Berkelland en Lochem. Zij ervaren hoe leuk techniek is en gaan er zelf aan de slag. “Je moet aan de basis beginnen”, aldus Henk Huiskamp van Technieklokaal Berkelstreek. Het Technieklokaal krijgt dus extra mogelijkheden door het Bekiekcentrum. Huiskamp is er maar wat blij mee. “Bedrijven in de regio zitten te springen om technisch opgeleid personeel, maar het is ook landelijk een groot probleem. Daarom is het van cruciaal belang om kinderen op jonge leeftijd te interesseren voor techniek.” Het Technieklokaal en voortaan dus ook het Bekiekcentrum wordt door 90 procent van de scholen in het werkgebied bezocht. Het gaat dan om 1.000 leerlingen per jaar die in totaal zo’n 4.000 lessen volgen onder leiding van tientallen vrijwilligers met een technische achtergrond. Huiskamp: “Het structurele karakter van dit soort onderwijs en de ondersteuning van het bedrijfsleven en vrijwilligers zijn onmisbaar. Daar zijn we de partijen dan ook heel dankbaar voor.” Naast de jonge leerlingen, maken ook toekomstige vaklieden en vakvolwassenen gebruik van het Bekiekcentrum, een ultiem kennisportaal. De gebruikers kunnen zien welke innovatieve en duurzame materialen en technieken er zijn. Ze leren het kennen en verwerken en bouwen daarmee een voorsprong op. De opleidingsmodules zijn immers gericht op de nieuwste ontwikkelingen. Achterhoek Duurzaam Verbouwen gaat de demoruimte gebruiken ter ondersteuning van de informatie- en adviesactiviteiten.

Bekiekcentrum kidsDe opening van het Bekiekcentrum viel in de smaak van de vele bezoekers, waaronder de sponsors van het Technieklokaal. Na een inspirerende lezing van Jan Willem van de Groep over het versnellen van duurzame innovatie werd de spectaculaire openingshandeling verricht. Vier ‘jonge holbewoners uit de oertijd’ forceerden de deur van het nieuwe gebouw. Daarna konden bezoekers een kijkje nemen en werden er demolessen verzorgd.
 

Technieklokaal Berkelstreek
Bosberg 21, 7271 LE Borculo
T: 06-53662190
E: info@technieklokaalberkelstreek.nl

Copyright © 2024 Technieklokaal Berkelstreek
Disclaimer